subtle installation fail on archlinux [solved]

Added by cedlemo ... over 5 years ago

Hi,

I can't install the last subtle-hg on archlinux whereas I was able to install/compile it 2 days before. I make a time line (it would be easier to explain ):

01-02-2012   Desktop PC update of subtle-hg (3180-1 -> 3181-1) -> OK

02-02-2012   Laptop PC install of subtle-hg (3181-1) -> Failed
             Desktop PC try to re-install subtle-hg (3181-1) via yaourt/pacman -> Failed
             Desktop PC try to re-install subtle-hg (3181-1) via hg clone ... and rake -> Failed
             error message: 
                checking for stdio.h... yes
                checking for stdlib.h... yes
                checking for stdarg.h... yes
                checking for string.h... yes
                checking for unistd.h... yes
                checking for signal.h... yes
                checking for errno.h... yes
                checking for assert.h... yes
                checking for sys/time.h... yes
                checking for sys/types.h... yes
                checking for sys/inotify.h... yes
                checking for wordexp.h... yes
                rake aborted!
                invalid byte sequence in US-ASCII
                rake aborted!
                invalid byte sequence in US-ASCII

                (See full trace by running task with --trace)

Before the probleme appears, I have made systeme update and installed some applications:
[2012-02-01 21:31] installed libtorrent (0.12.9-1)
[2012-02-01 21:31] installed xmlrpc-c (2222-1)
[2012-02-01 21:31] installed rtorrent (0.8.9-2)
[2012-02-01 22:17] upgraded kmod (4-1 -> 4-2)
[2012-02-01 22:17] upgraded run-parts (4.0.4-1 -> 4.2.1-1)

Any ideas of what happens?


Replies (12)

RE: subtle installation fail on archlinux - Added by Christoph Kappel over 5 years ago

Nope, there should be no unicode characters in the rakefile. Please remove the temp files and reinstall.

RE: subtle installation fail on archlinux [solved] - Added by cedlemo ... over 5 years ago

It works now with yaourt. I don't know why ... but it works

Thanks

RE: subtle installation fail on archlinux [solved] - Added by Christoph Kappel over 5 years ago

Hum, I changed nothing in the rakefile just updated the PKGBUILD since hg is currently broken in makepkg/pacman.

RE: subtle installation fail on archlinux [solved] - Added by cedlemo ... over 5 years ago

Yes it works with yaourt but it still doesn't work if I clone the sources and launch rake.

It still complains about invalid byte sequence in US-ASCII and don't compile subtle

RE: subtle installation fail on archlinux [solved] - Added by Christoph Kappel over 5 years ago

Hm, that is pretty odd. I doubt that you have any non-US-ASCII sequences in either your username or in the path you want to build subtle in?

RE: subtle installation fail on archlinux [solved] - Added by cedlemo ... over 5 years ago

no I don't. And I have the same problem on two PCs with two differents users.

Note:

I launch the rake as normal user.

RE: subtle installation fail on archlinux [solved] - Added by Christoph Kappel over 5 years ago

Hm, interesting - no idea how to debug that, since it just happens for you and no one else. The easy fix is to add

# -*- encoding: utf-8 -*-
to the top of all ruby files. I'll probably do that.

Edit: Added that in r3182.

RE: subtle installation fail on archlinux [solved] - Added by cedlemo ... over 5 years ago

Christoph,

I am sorry sometimes my brain is in holydays. When your ask me if I had non-US-ASCII in either your username or in the path I just read "in your username". The fact is that I have utf-8 char in the path of the subtle directory (/home/cedlemo/Téléchargements/subtle). And that is the problem, because if I set the subtle directory in a more common path (/home/cedlemo/subtle) the rake command works.

Again I am very sorry, I am trying to get more informations on this type of problem here:

http://stackoverflow.com/questions/9147861/rake-and-utf-8-char-in-appication-path

RE: subtle installation fail on archlinux [solved] - Added by Christoph Kappel over 5 years ago

Np, sometimes that just happens.

Did you try the changes from r3182? I added the encoding header to the rakefile, that should basically cover problems like that.

RE: subtle installation fail on archlinux [solved] - Added by cedlemo ... over 5 years ago

Yes but, it still fails to compile with non-ASCII char in path

RE: subtle installation fail on archlinux [solved] - Added by Christoph Kappel over 5 years ago

Yeah, noticed that and I've completely forgotten to add that to the rakefile. Anyway, that doesn't solve the problem, I answered to your SO post.

RE: subtle installation fail on archlinux [solved] - Added by cedlemo ... over 5 years ago

haha,

I posted in SO because I don't want to bothering you with this little problem and it's you who answers me. This is fun.

Thanks you

(1-12/12)